Trainingsbeleid Jeugd

MTB Assen heeft als doel het promoten van de mountainbikesport. Iedereen vanaf 6 jaar kan lid worden bij de club en onder begeleiding gaan fietsen. Iedereen kan op eigen niveau en tempo op een veilige en verantwoorde manier de basisprincipes van het mountainbiken leren. Hierbij staat plezier voorop. MTB Assen richt zich op de breedtesport. Dit betekent dat we trainingen en clinics organiseren voor de recreatieve sporter. Daarnaast organiseren we wedstrijdtrainingen  voor jeugd.


Risicosport

Mountainbiken is een risicosport. Daarom is het bij deelname aan trainingen en wedstrijden verplicht een helm te dragen en controleren we altijd de fiets. De trainingen worden begeleid door gecertificeerde trainers. Alle hoofdtrainers hebben een opleiding gedaan tot wielertrainer 2. De hoofdtrainers worden bijgestaan door minimaal 1 hulptrainer (wielertrainer 1).


Technisch beleid

Het technisch beleid is gebaseerd op het LTAD model. Hierin gaan een gezonde en sportieve leefstijl, sportbeoefening, talentontwikkeling en topsport samen. Binnen het programma worden zeven onderscheidende fasen beschreven:

  • actieve start
  • fundamentals
  • leren trainen
  • trainen om beter te worden
  • trainen voor wedstrijden
  • trainen voor de winst
  • active for life.

Het LTAD model krijgt brede internationale navolging binnen de sport.


Organisatie

Binnen MTB Assen werken we met verschillende trainingsgroepen op basis van leeftijd en vaardigheden.  We hebben als doel ons tijdens de wekelijkse trainingen te richten op één van de volgende drie aandachtsgebieden: spel en ontspanning, techniek & fietscontrole en grondmotorische eigenschappen.

Omdat we werken in groepen zijn er voldoende doorstroommogelijkheden,  zowel binnen de recreatieve trainingen alsnaar de wedstrijdgroepen.


Wedstrijden

De wedstrijdgroep heeft een meer gestructureerde begeleiding , waarbij op basis van de intrinsieke motivatie van de (jeugd)leden op het gewenste niveau getraind kan worden. Zo zorgen we voor ieder talent voor een passende aansluiting op ontwikkeling op regionaal, nationaal en soms ook internationaal niveau binnen de wielersport.

Wil je meer weten over het sporttechnisch beleidsplan van MTB Assen? Vraag dan het Beleidsplan op bij MTB Assen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.